T-Mobile Polska postuluje uprządkowanie 3,4-3,6 GHz dla 5G

6 grudnia 2017 r. prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej rozpoczął postępowanie konsultacyjne dotyczące opracowania nowego planu zagospodarowania częstotliwości z zakresu 3400-3600 MHz. W toku postępowania do prezesa UKE 9 stycznia br. wpłynęło jedno stanowisko, złożone przez T-Mobile Polska S.A. poinformował 19 stycznia UKE.

– Pasmo 3,4-3,8 GHz zostało zidentyfikowane w Europie jako jedno z pierwszych i priorytetowych pasm przeznaczonych do wykorzystania wdrożeń technologii 5G. Obecnie prowadzone są dalsze prace nad tym zakresem, w tym ECC PT1, które mogą zostać zakończone w kwietniu 2018 r. i potencjalnie prowadzić do zmiany/rewizji decyzji ECC/DEC/(11) 06 oraz 2014/276/UE – czytamy w stanowisku T-Mobile Polska opublikowanym na stronie internetowej UKE.

PARTNEREM KANAŁU JEST UPC POLSKA

Operator uważa, że „na poziomie krajowym niezbędne jest pilne podjęcie prac mających na celu optymalizację zagospodarowania całego zakresu 3,4-3,8 GHz, w tym proces jego defragmentacji”. T-Mobile stoi też na stanowisku, że „do spełnienia celów związanych z 5G, zasoby częstotliwości z zakresów 3,4-3,8 GHz (tj. 3,4-3,6 GHz oraz 3,6-3,8 GHz) jako preferencyjne pasma częstotliwości, które będą wykorzystane w Europie dla pierwszych wdrożeń technologii 5G, powinny zostać rozdysponowane w sposób jak najbardziej efektywny, to jest w drodze otwartych procedur konkurencyjnych, po przeprowadzeniu szerokich konsultacji ze środowiskiem telekomunikacyjnym, obejmujących m.in. proces refarmingu i sposób zagospodarowania pasma, w tym podział na odpowiednio szerokie bloki częstotliwości”.