FT: Didier Reynders objął stanowisko komisarza ds. konkurencji UE

Komisja Europejska mianowała Didiera Reyndersa na stanowisko komisarza ds. konkurencji. Belg zastąpi na nim Margrethe Vestager, która stara się o prominentne stanowisko w Europejskim Banku Inwestycyjnyminformuje dziennik „Financial Times”.

Didier Reynders, który jest komisarzem ds. sprawiedliwości, podobnie jak pani Vestager, jest politykiem centro-liberalnym. Vestager wzięła bezpłatny urlop z Komisji, co pozwoli jej potencjalnie powrócić do swojej starej roli w Brukseli, jeśli jej wniosek o objęcie najwyższego stanowiska w EBI zostanie odrzucony.

Oczekuje się, że decyzja w sprawie, kto będzie szefem banku zapadnie w ciągu kilku tygodni. W przypadku wyboru pani Vestager, Dania wyznaczy jej następcę na stanowisku komisarza ds. konkurencji. Kontrkandydatem na stanowisko prezesa EBI jest hiszpańska minister gospodarki Nadia Calviño. Jak pisze gazeta, to ona w ocenie unijnych dyplomatów jest faworytką.

FT zwraca uwagę, że jako komisarz ds. konkurencji, Reynders będzie odgrywał kluczową rolę w zatwierdzaniu największych proponowanych fuzji w Europie. Komisja zintensyfikowała kontrolę nad sektorem technologicznym, blokując ostatnio przejęcie przez Illumina firmy Grail zajmującej się badaniami przesiewowymi w kierunku raka i przygotowując się do zawetowania proponowanego przez Booking zakupu grupy turystycznej Etraveli. Na decyzję Komisji czeka fuzja hiszpańskich operatorów Orange i MasMovil.

Obowiązki Reynders obejmą również sprawy dotyczące nadużyć na rynku – w tym otwarte dochodzenia w sprawie Spotify i Meta – oraz nadzorowanie pomocy państwa w całej UE, wydawanie zaleceń w indywidualnych przypadkach, a także wszelkie zmiany zasad ograniczających wsparcie publiczne dla firm.

Jak pisze FT, 65-letni Reynders, który jest doświadczonym politykiem, „odegrał znaczącą rolę w ciągłym sporze Komisji z Polską i Węgrami w związku z domniemanymi naruszeniami przez te dwa kraje zasad UE regulujących praworządność”. Przyjął również twarde stanowisko w sprawie sejmowej komisji ds. zbadania wpływów rosyjskich, która zdaniem Brukseli „może zostać wykorzystany jako narzędzie polityczne”.

Urlop Vestager implikował też inne zmiany w Komisji. Przewodnicząca KE podjęła decyzję o powierzeniu odpowiedzialności za kierowanie i koordynację „Europy na miarę ery cyfrowej" wiceprzewodniczącej Verze Jourovej, zaś wiceprzewodniczący Margaritis Schinas będzie tymczasowo – do czasu powołania nowego członka Komisji, który zastąpi komisarz Mariyę Gabriel – odpowiadał za innowacje i badania.